+380673870816 +380673870816

Що рівняни покладуть в пасхальний кошик? (ВІДЕО)

Поринути серцем і душею до Бога. Весь світ готується до свята Світлого Воскресіння Ісуса Христа. Це останній тиждень перед головним святом православних християн. Тому саме за ці дні людина повинна спокутувати свої гріхи, переосмислити власні вчинки і з чистими думками зустріти Великдень.

Православні готуються до Світлого Христового Воскресіння. Це останній, страсний тиждень великого посту, у ці дні згадується Таємна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа.

Протоієрей Василь Рудніцький, керівник прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП:

- Кожному із нас,під час цього тижня, слід більше уваги, в першу чергу, приділяти покаянню за свої гріхи  і завжди пам’ятати про те, якою ціною було наше спасіння, а це ціна самого Бога , який, власне, прийшов у наш світ, аби постраждати заради того, аби кожен із нас зміг отримати життя вічне.

Також варто відмітити, що до освячення пасхальних кошиків потрібно підходити відповідально та не зловживати продуктами. Основними інгредієнтами мають бути Пасха, яйця, сир та мясні страви.  

Протоієрей Василь Рудніцький, керівник прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП:

- Ні в якому разі не нести спритні напої. Тому що це не правильно. Також приносять різні хрестики, іконки на посвячення і думають, що таким чином священик покропив їх і вони є освячені. Насправді, кожен хрестик, іконка - для них читається окрема молитва і їх треба читати в храмі.

Натомість, ми поцікавилися у рівнян, як вони складають свій пасхальний кошик та чи  підготувалися вони духовно до Світлого Воскресіння Ісуса Христа.   

- Постила, готуюся. В кошик обов’язково Паска має бути, писанки-крашанки, свічка, домашня ковбаска, масло, сир, можна поставити ще кусочок крейди. хто живе у приватних будинках, щоб поставити там, де тварини. Можливо, ще солодощі домашні печені. До посту готувалася, в церкву ходила, намагалася відмовлятися від їжі, жирної, м’ясної, молочної, за винятком тих днів, коли можна було.

- Кожен для себе сам вирішує, як постити. У цьому році так співпало, що люди різних конфесій в один день святкують.  Люди готуються, і матеріально витрачаються, бо одним духом ситим не будеш. А з іншої сторони - люди обов’язково повинні відвідувати церкву і готуватися до причастя, і справді так, щоб у людей виходило і одне, і інше. Традиції, напевно, різні, що має бути в кошику. У нас в сім’ї це м’ясні страви обов’язково, писанки, масло, сир і моя мама хрін кладе, і сіль обов’язково, як достаток у хаті, свячена Пасхальна.

Освячуватимуть пасхальні кошики на нічній службі. Проте, для тих, хто немає можливості, відповідну літургію проведуть  раніше, у суботу 15 квітня, з другої години дня до восьмої вечора.

Схожі статті