+380673870816 +380673870816

Рівняни поститимуть: розпочався Різдвяний піст

Відкрити серце і душу, спокутувати всі свої гріхи та очисти тіло. У православних розпочався Різдвяний піст. Триває він  40 днів тому в Церковному уставі називається ще Чотиридесятницею або Филипів. Під час посту забороняється вживати продукти тваринного походження - м'ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Але, основне, в період говіння - це духовне очищення.

Протоієрей  Василь Рудницький, керівник прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП:

- Ми повинні пам’ятати, що піст це не лише обмеження в їжі,а й перш за все, посилена молитва і покаяння за свої гріхи. Кожна людина повинна у цей піст хоча б один раз приступити до таїнства сповіді і причастя.  Для того, щоб очисти свою душу від гріхів, разом із тим читати Псалтир, читати Святе Письмо, іншу духовну літературу, якої у нас зараз є багато, для того, щоб ми могли удосконалюватися.

Говіти чи ні - це індивідуальний вибір кожної людини, проте більшість, звичайно, розуміє,що тілесний піст без духовного нічого не приносить для спасіння душі.

Рівнянка:

- Я скажу чесно, сама я не дуже пощу, але ця традиція заснована здавна на медицині. Вони завжди  мають рацію, тому думаю - поститися треба. Я думаю, що насправді важливий не тільки піст, важливо духовний стан, треба подумати про свої діяння теперішні і майбутні.

Рівнянка:

Віра в Бога основне в пості, щоб був мир на землі, здоровя , а піст треба щоб був. Це очищення організму це людина більш наближена до Бога . Сама пощу.

З медичної точки зору, піст - навіть корисний для загального оздоровлення  організму людини. Тому саме в такий період варто утриматися від важкої їжі. Замінити продукти тваринного походження, в яких містяться корисні речовини, можна фруктами та овочами.

Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог Рівненської ЦМЛ:

- З білків тваринного походження заміняються на білки рослинного походження. Вони є в таких продуктах як боби, горіхи, а також в ті дні коли можна вживати рибу.

Проте, лікарі застерігають, що не для кожного організму піст буде на користь.

Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог Рівненської ЦМЛ:

- Людям, які мають певні захворювання, вагітні, діти - постити не можна. Адже, ці продукти мають бути обов’язково в щоденному харчуванні, щоб баланс їжі був збалансований і поступала достатня кількість жирів та вуглеводів, в першу чергу, білків.

Не заперечують таке ствердження і священнослужителі і знову наголошують, що відмова від їжі це тільки один із елементів посту.

Протоієрей Василь Рудницький, керівник прес-служби Рівненської єпархії УПЦ КП:

- Допускається те, щоб ці люди постили не повноцінно, але ще раз хочу наголосити, що піст це не тільки обмеження в їжі, обмеження в їжі це голодування чи дієта, піст це посилена молитва. Тому ми повинні її збільшити і покаяння.

Власне говіння встановлено для того, щоб ми очистили себе покаянням і молитвою та зустріли з чистим серцем і душею Різдво Христове.

Схожі статті