Американці допоможуть виробникам Рівненщини торгувати з Європою
На російський ринок українським виробникам зась, однак на європейський нині відкриті всі дороги. Єдине – продукція повинна відповідати усім міжнародним стандартам.
Микола Гриценко, експерт:
- Не більше 7% виробників сільськогосподарської продукції впровадили систему, яка відповідає Європейському Союзу, тобто прямо кажучи, 93% виробників не мають можливості вийти на європейські ринки. Для того, щоб це зробити, сьогодні нам потрібно впровадити ті норми і стандарти відстеження якості продукції або безпеки продукції, які є у Європейському Союзі.
Відповідний закон про забезпечення якості продукції в Україні прийняли лише 22 липня. Як працювати по-новому, нині навчали і рівненських виробників. Зокрема американські експерти ознайомили місцевих підприємців із системою ХАССП, розповіли про її ефективність та економічний ефект. Захід же ініціював Рівненський регіональний центр з інвестицій та розвитку.
Олександр Осовець, директор Рівненського регіонального центру з інвестицій та розвитку:
- Ми розраховуємо допомагати від впровадження стандартів, закінчуючи пошуком фінансових ресурсів, які потрібні для того, щоб відповідати цим вимогам. Отже, є проблема безпеки, є проблема стандартів. Ми допомагаємо. Потрібні для цього якісь кошти, то ми готові теж допомогти і ці кошти залучити, але звісно потрібно і від виробників та фермерів певне бажання відповідати цим вимогам.
Працювати за європейськими стандартами нині хочуть і місцеві підприємці.
Олександр Ярмолка, учасник семінару:
- Щоб продавати ще більш якісний продукт, щоб освоїти нові ринки, для того, щоб у себе на виробництві впровадити дану систему, щоб споживач мав якісну і безпечну продукцію.
Нині у процесі реалізації економічної частини угоди про асоціацію між Україною та ЄС впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХААСП є особливо актуальним. За попередніми оцінками експертів, вільно торгувати у Європі наші виробники зможуть за півтора року.