+380673870816 +380673870816

На новорічних столах у рівнян буде олів’є та м'ясо, при цьому лікарі радять не переїдати та дозувати їжу

На Новий рік господині заздалегідь підбирають святкове меню та бігають по магазинах у пошуках чогось смачненького та бажано зі знижкою. Святковий стіл українських жінок традиційно вгинається від різних смаколикі. Проте, не слід забувати, що варто з обережністю "налягати" на смачні страви у новорічну ніч, адже надмірне переїдання та випивка можуть зіпсувати усі ваші плани.

Ковбаса, сир, печене м’ясо, риба, салати, різноманітні канапки. І звісно олів’є, мандарини та шампанське. Це невід’ємна складова новорічного столу. Далі ж святкове меню кожна господиня доповнює із врахуванням своєї фантазії, вільного часу та фінансів. Звісно, лідером серед святкових страв є салат "Олів’є". Проте, аби задобрити Дерев’яного Синього Коня, господаря 2014 року, на столі має бути якомога більше страв зі спеціями та духмяними травами, овочами та фруктами і смачними тістечками. Основні страви необхідно щедро прикрасити зеленню. На десерт найкраще підійде яблучний пиріг. 

Радять якомога більше урізноманітнити святкове меню і лікарі. Рятуватись від переїдання можна і пігулками. Проте, аби цього не сталось, варто просто робити перерви між прийомами їжі. І звісно, не слід "налягати" на все і відразу. 

Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог Рівненської ЦМЛ:

- Потрібно між прийомами їжі робити перерви. Поїли, випили якусь пігулку, яка допомагає підшлунковій залозі справитися з навантаженням. 

На новорічні свята не можна обійтись і без солодощів. Проте, аби святкові смаколики не перетворювались на зайві кілограми, варто їх замінити на більш натуральні продукти.

Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог Рівненської ЦМЛ:

- Намагайтеся, щоб це були не одні цукерки. Краще, щоб це було печиво, яблука, щоб були замінники цукеркам. 

Що стосується напоїв, то у рік Дерев’яного Синього Коня краще віддати перевагу фруктовим і овочевим сокам та мінеральній воді. З алкогольних напоїв оптимальним є шампанське. А ось щоб 1 січня не прокинутись з похміллям, лікарі радять вживати якісний алкоголь, звісно в помірній кількості.

Тетяна Пасічник, лікар-гастроентеролог Рівненської ЦМЛ:

- Похмілля залежить від кількості алкоголю. Адже навіть найякісніший алкоголь, якщо буде вжитий у великій кількості, то на ранок у людини будуть проблеми. Адже в кожної людини є своя кількість такого ферменту як алкодегеррогеназ, що розщеплює алкоголь. Одна людина може швидше розщепити певну кількість алкоголю, а людина, яка немає цього ферменту буде страждати на похмілля. Будь-який алкоголь буде шкідливий, але ще має значення його якість. Якщо це якісний коньяк або хороше вино і його вживати в невеликій кількості, то великих проблем не буде.

Самі ж рівняни у виборі святкового меню надають перевагу традиційним новорічним стравам.

Бліц:

- В мене люблять олів’є.

- Домашня ковбаска, кров’янка, сальтісон. Купуємо на ринку свинину і все самі робимо.

- Хто постить, то й буде пісні страви їсти. Крім олів’є будемо готувати заливне, рибу фаршировану, рибу смажену, адже все залежить від часу і від грошей.

- Салати, випічку, м’ясо.

Новорічний стіл 2014 має бути гарно і приємно прикрашений, бажано в білих, блакитних, синіх, зелених і сріблястих тонах. Щоб створити відчуття домашнього затишку, стіл обов'язково застеліть лляною або полотняною скатертиною світлого кольору. Втім головне, аби прихід Нового року ви зустріли у хорошому гуморі та з позитивним настроєм.

Схожі статті