+380673870816 +380673870816

Обсяги виробництва овочів в Україні перевищують потреби населення, - Мінекономрозвитку

Незважаючи на вкрай несприятливі погодні умови на початку осені, які сповільнили темпи збирання врожаю та обумовили його додаткові втрати і зменшення у поточному році посівних площ під картоплею та овочами, обсяг їх виробництва продовжує перевищувати потребу населення. Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Попри зменшення врожаю картоплі та овочів, обсяг їх виробництва перевищує потребу населення. Зокрема, по картоплі у 3,5 рази, буряках – в 1,7 рази, моркві – в 1,4 рази, капусті та цибулі – в 1,3 рази.

При цьому особливістю українського овочівництва і картоплярства є те, що «левова» частка виробництва припадає на господарства населення (картопля – 97%, овочі – 87%). З огляду на це, за даними статистики, майже 50% картоплі та 25% овочів, які споживаються домогосподарствами, виробляється ними особисто.

За інформацією Держстату, упродовж останнього часу на внутрішньому ринку спостерігається зростання цін на деякі види овочів так званого "борщового набору".

Водночас, найближчим часом можна очікувати стабілізації цінової ситуації на ринку картоплі та овочів. Цьому сприятиме очікуване покращення погодних умов, що зумовить збільшення пропозиції цієї продукції від виробників.

На сьогодні в Україні споживчі ціни на картоплю є нижчими ніж в Росії майже на 30%, капусту та моркву – в 1,5 рази.

Крім того, важливу роль у формуванні обґрунтованих цін на ринку картоплі та овочів зіграє активізація роботи місцевих органів виконавчої влади в частині організації та проведення ярмаркових заходів у регіонах. Разом з тим, запаси овочевої продукції у спеціалізованих сховищах дозволять забезпечити потреби населення міст у зимово-весняний період.

За інформацією Мінагрополітики, загальна ємність сховищ для зберігання картоплі становить 0,97 мільйона тонн, овочів – 0,72 мільйона тонн. Станом на 3 жовтня 2013 року до них було закладено 0,65 мільйонів тонн картоплі (або 67 % їх фактичної ємності) та 0,35 мільйонів тонн овочів (49%).

Схожі статті